Ridskola

Ridskola

Ridning är en sport som passar de flesta. Om du är gammal eller ung spelar ingen roll. Att umgås med hästar har visat sig vara en mycket rofylld och avstressande aktivitet. Om man inte har möjlighet att ha en egen häst är en ridskola ett perfekt alternativ. Här har man möjligheten att få vara med hästar och en vara med i en samhörighet med likasinnade. Det är inte bara ridning som står på schemat på en ridskola. Här finns mycket annat att sysselsätta sig med, ta teorilektioner, hjälpa till vid tävlingar eller kanske tävla själv, eller bara få lov att pyssla om sin älsklingshäst.

Ridskola, början på en dröm"

Ridskola, en mötesplats

På en ridskola rör sig många olika personer. Här finns ridinstruktörer som hjälper dig att utveckla din ridning inom de olika ridkonsterna. Vanligtvis börjar man med lättare övningar som de olika gångarterna. När man har fått upp balansen kan man prova på att börja med små hinder, cavaletti, som hästen travar över. Detta är en utmärkt övning för att känna hästens rörelser och följa med i rytmen. En annan gren är dressyr, här får du hästen att följa dina hjälper för att exempelvis gå i sidled i en skänkelvikning. Rörelserna i dressyr kan liknas vid en dans med hästen som din partner.

Om du tycker om lite fart och fläng ska du prova på voltige. Här gör man gymnastiska rörelser på hästens rygg när den går på en volt. Man kan vara en, två eller flera som samtidigt gör ett program i takt med musik. Här är det inte bara hästen du måste förlita dig på utan även dina kamrater. Om du ska bli en duktig ryttare är det viktigt att även medverka på teorilektionerna som din ridskola anordnar. Här lär man sig om hästen, dess temperament och uppbyggnad, om utrustningen till dig och hästen och mycket mer som man har nytta av i stallet och på ridbanan.

Mer än bara ridlektioner

Om du tycker om att pyssla med hästar finns chansen att bli skötare till en. En ridskola brukar ha ett system så att många ska kunna få lov att sköta om en häst lite då och då. Eftersom det är av stor vikt att man lär känna hästen från marken är detta ett utmärkt sätt att få kunskap om hästens beteende. Du kan också få hjälpa till att hålla hästens utrustning i skick, det ska plockas isär, smörjas in och sättas ihop igen. Oftast brukar man vara några stycken när man har den här sortens aktiviteter, ett utmärkt tillfälle att byta erfarenheter på.

När du har gått på ridskola en tid och börjar känna dig säker i sadeln börjar du kanske att fundera på tävlingar. De flesta klubbar brukar anordna lokala tävlingar, både i hoppning, trav och dressyr. Här kan man delta i olika klasser. Som nybörjare kan du tävla i lätt D som har de lägsta hindren och sedan avancera allt medan dina ridkunskaper blir bättre. Den högsta klassen för stor häst är svår A med hinder upp till 160 cm. Även i dressyr finns det olika svårighetsgrader.

Ett minne för livet

Alla som någon gång har gått och tagit lektioner på en ridskola har fått ett minne för livet. Det kan vara första gången man träffade på sin älsklingsponny eller när man föll i backen och bröt armen. Även många av våra stora stjärnor inom ridsporten började sin karriär på en ridskola. Ridning är en hobby som man utvecklas i under många år och man blir egentligen aldrig fullärd. Varje gång du rider en ny häst lär du dig förmodligen något nytt. Att få uppleva det speciella bandet mellan häst och människa är en underbar känsla. Och även om du börjar din ridning på stallets lilla envisa shetlandsponny kan du bli vår nästa världsstjärna.