Tävla med häst

Tävla med häst

Det finns inte mycket som är så spännande som att tävla med häst. Oavsett om du är ute efter den fart och spänning som fälttävlan och hoppning erbjuder, eller om det är elegansen dressyren bjuder på som lockar, så är alla hästtävlingar något speciellt. Vid varje tävlingstillfälle samlas en stor mängd människor från olika delar av Sverige, alla med hästar som gemensamt intresse. Är det första gången du skall tävla med häst kan det kännas lite nervöst, precis som det gör med allt nytt, men med det stora stöd du kommer få från publiken lär ridningen gå som en dans.

Tävla med häst är spännande

Att tävla med häst är roligt för alla åldrar. Det finns tävlingar i alla möjliga olika discipliner, både för dig som saknar erfarenhet och för dig som har ridit i flera år. Varje tävlingsgren är uppdelad i olika klasser med inriktning mot såväl nybörjare som erfarna ryttare vilket gör att alla har en chans att vinna en av de åtråvärda rosetterna. Om det är din första tävling kan det kanske vara smart att börja med ett av de lite mindre event som den lokala ridskolan anordnar. På så vis får du in vanan innan det är dags för viktigare tävlingar och du slipper nervositet som gärna sätter hinder i vägen.

Om du äger en egen häst och inte är intresserad av att bli medlem på din lokala ridskola kan kanske en utav alla de ridklubbar som finns i Sverige locka. Med ett medlemskap i en klubb får du oftast ett stort umgänge på köpet, tillsammans med en stor kunskapsbas och många roliga tävlingar. Att tillhöra samma ridklubb och åka på tävlingar tillsammans gör dessutom att man kan peppa varandra samtidigt som man kan lära sig mycket av lite vänskaplig rivalitet. Att tävla med häst är en stor och spännande upplevelse och möjligheten att dela den med någon annan kommer garanterat göra den ännu bättre.

Tävla med häst och nå nya höjder

Stora svenska tävlingar

En av de största tävlingarna för häst i Sverige är Sweden international horse show, vilken går av stapeln på Friends arena i Stockholm. Denna tävling är lika mycket tävling som det är en stor föreställning vilket gör att människor vallfärdar dit varje år. Kanske rider du inte själv utan är bara oerhört intresserad av hästar och allt vad det innebär, då är denna show för dig. En annan välkänd tävling är Falsterbo horse show. Hit kommer årligen besökare från hela världen för att tävla med häst och umgås med likasinnade människor. Under en hel vecka träffas hästmänniskor av alla nationaliteter för att tävla, umgås och byta erfarenhet med varandra.

Många svenskar väljer också att bege sig ut i världen för att tävla med häst. Som bekant är intresset för denna sport stor, något som tydligt syns under bland annat OS. Fälttävlan, dressyr och banhoppning är grenar som ingår under OS och självfallet har hästsporten också en given plats under paralympics. En annan stor och välkänd tävling är The Longines Global Champions tour. Det är en femstjärnig hopptävling som hålls på flera platser runt om i världen och där de trettio högst rankade namnen inom hästhoppningen får delta. Om man vill tävla med häst inom hoppning är denna tävling definitivt något att sikta emot. Så länge du tränar stenhårt, tror på dig själv och är villig att ta emot råd och tips från erfarna ryttare så har du alla möjligheter att nå även högt uppsatta mål.

Hästsporten är en fartfylld sport

Även om du inte själv är intresserad av att tävla med häst finns det ett oändligt antal tävlingar världen över som kan locka dig som åskådare. Inom hästvärlden är det inte bara tävlingens rosetter som är målet utan syftet är också att nätverka, knyta kontakter, träffa människor med samma intressen och ha roligt. Det är också av den anledningen du som åskådare får så mycket ut av de olika shower och tävlingar som arrangeras. Vill du själv tävla med häst är en bra början att anmäla dig till lokala klubbtävlingar för att prova på och se om tävlingslivet är något för dig. Hästsporten kräver ett stort engagemang men den ger också så oerhört mycket tillbaka.